Je hebt als doel om wat kilo’s kwijt te raken. Je begint vol goede moed en al een aantal weken ben je lekker bezig met sporten en “gezond” eten. Maar dan, een vriendin wilt met je afspreken, en daar zit je dan met een wijntje, toastje en een chippie. Je neemt net iets teveel wijntjes en daardoor gaan al je remmen los en denk je ‘ach die toastjes en die chippies heb ik nu wel verdiend’ Je wordt de volgende dag wakker met een enorme kater en je denkt bij jezelf; ik heb het nu toch al verpest dan kan ik vandaag net zo goed een vette burger, friet en een bak ijs eten. Maandag ga je op de weegschaal staan en dan ben je opeens weer 2 kilo zwaarder, je denkt S*HT ik heb het echt verpest, alles is voor niets geweest. Je voelt je schuldig om alles wat je hebt gegeten en voor je gevoel moet je weer helemaal opnieuw beginnen.
Herken jij jezelf in het bovenstaande voorbeeld? Dan is de kans groot dat je een alles of niets instelling hebt.
Met een alles of niets instelling ga je er voor de volle 100% voor of helemaal niet. Je verbied jezelf allerlei lekkernijen en wanneer het voor je neus staat kan je jezelf niet meer tegenhouden waardoor alle remmen los gaan, het is alsof je in een achtbaan zit waar je niet uit kan stappen en je na de rit enorm misselijk bent en spijt hebt dat je überhaupt bent ingestapt.
Door de jaren heen is ons zoveel wijs gemaakt op het gebied van voeding. Dit moet je eten om af te vallen en deze producten moet je absoluut vermijden. Door deze zwart wit verhouding met voeding zien we producten zoals koek, snoep, patat als de “verboden vrucht”. Zodra je jezelf bepaalde producten gaat verbieden verlang je er juist meer naar. Zo werkt het nou eenmaal.
Denk maar eens niet aan de roze olifant.
In de afgelopen jaren heb ik al een aantal mensen geholpen om “gezond” te leven. De alles of niets instelling is vaak één van de grootste valkuilen waardoor mensen weer terug vallen in hun oude patronen en hun doelen uiteindelijk niet behalen.
Wat moet je nu precies doen om van die alles of niets instelling af te komen? Daarvoor geef ik je 5 tips.
Doe het niet perfect.
Streven naar perfectie is streven naar falen. Als jij een doel voor ogen hebt waarbij je gewicht wilt verliezen is het niet de vraag of je gaat terug vallen in je oude patronen, maar wanneer?
Jouw doel behalen draait namelijk niet om het perfecte voedings- training schema maar om consistentie en de draad weer oppakken wanneer je even uit de bocht vliegt.
Voel je niet schuldig
In deze tijd komen we om in het eten, overal ligt verleiding op de loer. Dat jij een keer zwicht voor een lekkere croissant van de bakkerij is natuurlijk groot maar daarmee is je dag nog niet “verpest”. Veel mensen voelen zich schuldig nadat ze iets hebben gegeten wat in hun ogen niet in het “perfecte” voedingspatroon past.
Als je een keer wat lekkers neemt geniet er dan ook echt van en pak het vervolgens meteen weer op.
Elke keer boos worden op jezelf als je iets “verkeerds” hebt gegeten zorgt ervoor dat je alleen maar teleurgesteld raakt in jezelf.
Één salade maakt je ook niet meteen gezond.
Draai het eens om. Stel jij eet de hele week patat, taart, chips, snoep en koek en je eet één keer een salade dan ben je ook niet meteen “goed” bezig.
Het gaat erom wat jij eet en hoeveel jij beweegt over een langere tijd.
Als jij 80% van de tijd de juiste keuzes maakt en 20% van de tijd eet wat jij lekker vind dan heb je een mooie balans.
Focus op het proces en niet op het eindresultaat
Focus voornamelijk op het gene wat goed gaat en niet op wat niet goed gaat. Dit zorgt alleen maar voor frustratie.
Herken je eigen valkuilen en zie dit als een leer moment. Wanneer gaat het mis? En hoe kan je ervoor zorgen dat je dit de volgende keer beter aanpakt.
Trek er minimaal 6-12 maanden voor uit.
Wij zijn van nature best wel ongeduldig. Als we iets bedenken willen we het liefst morgen al bereikt hebben. Dit is ook de reden waarom er tot op de dag van de dag nog steeds “wonder pilletjes” worden verkocht waarmee je zogenaamd 10 kg in 1 maand kunt kwijt raken.
Je weet zelf wel beter toch?
Trek er dus minimaal 6-12 maanden voor uit om jezelf een nieuwe levensstijl aan te leren waarbij je dus ook afentoe mag genieten van de lekkere dingen.
Heb dus geduld, blijf consistent, geniet van het proces, zorg ervoor dat je niet te streng bent voor jezelf en herken je valkuilen.